Zeleninová SAMOSA

Tentokrát jsem si pro vás připravila trochu náročnější recept. Leč jídlo, které si připravíte, má neskutečné množství variant, a patří mezi základní indickou stravu :o) Věřím, že budete dostatečně trpěliví a výsledek Vás více než příjemně překvapí.

Ingredience – zeleninová SAMOSA:

  • 250g hladká mouka
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 vejce
  • 75-150 ml teplé vody
  • Na náplň
  • 2 velké brambory, oloupané
  • 2 velké mrkve, jemně nakrájené
  • 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • malá cibule, jemně nakrájená
  • ½ lžičky kurkuma
  • 2 lžičky garam masala
  • 1 lžička semena černé hořčice
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 4 stroužky česneku, jemně nakrájené
  • 1 zelené chilli, semínka odstraňte a jemně nakrájejte
  • 10 listů kari, jemně nasekaných (ale obejdete se i bez nich)
  • 75g rozmrazený nebo čerstvý hrášek
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • hrst čerstvých nebo sušených koriandrových listů

 

Postup přípravy

Těsto připravíme tak, že smícháte mouku a sůl v misce, přidá se olej a vaječný žloutek a vše se smíchá dohromady. Vytvoříte směs podobnou strouhance. Postupně přidávejte teplou vodu a důkladně míchejte tak, abyste vytvořili hladké těsto. (nemusí se spotřebovat všechna voda). Z těsta udělejte kouli, zabalte do mikrotenového sáčku a na nejméně půl hodiny dejte do lednice.

Náplň vytvoříme z uvařených brambor, nakrájených na malé kostičky, a uvařené mrkve, také nadrobno nakrájené. Obojí po uvaření dejte stranou a nechte pořádně vychladnout.

Zahřejte dvě polévkové lžíce rostlinného oleje ve velké pánvi na středním ohni a přidejte cibuli, kurkumu, garam masalu, hořčici, sůl a černý pepř a smažte asi 8 minut, dokud cibule není sklovitá a koření se nerozvoní. Potom vmícháme česnek, chilli, listy kari, brambory a mrkev a vaříme dalších 10 minut, pak smícháme s hráškem a vaříme 2-3 minuty. Pokapeme citronovou šťávou,
přimícháme listy koriandru a necháme vychladnout.

 

Následně nakrájíme těsto na šest kusů. Z každého kusu vyválejte kruh, který následně rozřízněte na dva polokruhy. Vezměte polokruh a složte do kuželu. Důkladně upěchujte okraje, aby se dobře
spojily a zůstala volná jen jedna strana. Tou naplňte těsto náplní, cca do ½ a opět velice důsledně uzavřete těstem. Opravdu pevně zatlačte. Pak celou samosu potřete rozšlehaným vaječným bílkem.

 

Na pánvi rozpalte olej. Samosu smažte cca 4-5 min z každé strany, tak aby se těsto pořádně usmažilo a samosa byla zlatavá. Přebytečný olej nechte odkapat.

Zeleninová samosa

Dá se podávat jek teplé tak i studené, v lednici Vám vydrží 2-3 dny a uvidíte, že se do samosy brzo zamilujete. Náplň následně můžete měnit a zde se již fantazii meze nekladou.

Erika Slabá
Indie mi natolik přeskládala hodnoty, pohled na život, bohatství či chudobu a MNOHO dalšího, že jsem se rozhodla s Indií spojit svůj další život, Nyní v Indii část roku pobývám. Na tomto webu sdílím své ryze osobní zážitky a poselství pro každého, kdo se nebojí změny. Můžu Ti dát tipy a doporučení, pomoct naplánovat cestu, nebo můžeš vyrazit se mnou a zažít Indii ne „all inclusive“ avšak „all reality“.

3 možnosti, jak lépe zvládnout cestu do Indie

Které Ti mohu poskytnout osobně

Konzultace

Konzultace před cestou

Chystáš se do Indie na vlastní pěst sám či s přáteli?

Příprava cesty

Příprava cesty do Indie

Chystáš se sám nebo s přáteli do Indie a chceš pomoci?

India Forever

Společná cesta do Indie

Nemáš ambice vypravit se do Indie po vlastní ose?

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů