Dnes Vám konečně zkusím prozradit, jak se připravuje tradiční indický chléb „chapati“.
Indické placky se jí v podstatě ke všemu, všemi druhy „kari“ počínaje a polévkami konče. Jsou naprosto nedílnou součástí indické kuchyně.
Připravit těsto je velice jednoduché – jak sami uvidíte. Trocha praxe je pak zapotřebí k vytvoření a nafouknutí samotné placky, ale párkrát si to vyzkoušíte a budete to umět :o) V Indii je dělají všechny správné hospodyňky, ale umí je připravit i odrostlejší děti, mladí muži, kteří žijí sami a vlastně téměř každý Ind. Tak vzhůru do toho.
Co budeme potřebovat:
Postup:
Nejprve dáme mouku do nádoby, přidáme olej a sůl. Postupně přidáváme vodu a vytváříme těsto, které by se nemělo lepit, ale mělo by být vláčné. Přípravě těsta opravdu věnujte dostatečnou pozornost. Až bude těsto správně vypracované, rozdělte jej na cca 8 ks stejně velkých kuliček. Z těch nejprve pomocí prstů a následně pomocí válečku vytvarujte tenké placky (je nutno dostatečně pomoučit vál i placku). Zahřejeme plochou pánev a placku na ni položíme, když začne hnědnout a dělat se na ní „puchýřky“ tak jí obrátíme. Nakonec ji dáme nad přímý oheň, který ji pomůže správně nafouknout a oddělit obě strany placky. Po nafouknutí (v případě nouze a tehdy, když není k dispozici plamen, se dá jakž takž nafouknout i na pánvi) položíme placku na talíř a potřeme ji malým množství ghí (nebo másla).
V lednici Vám vydrží 2 -3 dny a dají se i zamrazit.
Tak dobrou chuť a mrkněte na videa, jak chapati dělají kluci v Indii :o)
3 možnosti, jak lépe zvládnout cestu do Indie
Které Ti mohu poskytnout osobně
Konzultace před cestou
Chystáš se do Indie na vlastní pěst sám či s přáteli?
Příprava cesty do Indie
Chystáš se sám nebo s přáteli do Indie a chceš pomoci?
Společná cesta do Indie
Nemáš ambice vypravit se do Indie po vlastní ose?