V indické kuchyni se často setkáváme s jediným sýrem, který se běžně v Indii konzumuje. Nesetkáte se zde se sýry typu eidam, ementál či mozzarella. Plátkové sýry nebo „mazací sýry“ v Indii máte šanci potkat tak maximálně v některých hotelech evropského typu. To, co je ale nedílnou součásti indické kuchyně je Paneer, který se používá v mnoha receptech a dle mého je jednou z největších pochutin této orientální kuchyně.
Tak se pojďte podívat na to, jak si ho můžete doma připravit sami a hned příště dám k dobrému nějaký z receptů, kde ho využijete :o)
Paneer – indický sýr
Potřebujeme:
Postup:
Do hrnce s tlustým dnem dáme mléko a za stálého míchání ho přivedeme k varu. Když mléko začne bublat, pomalu do něj vléváme vodu s citronovou šťávou. Mléko se začne srážet. Stáhneme oheň. Sražené mléko ještě chvíli mícháme a pak jej procedíme přes utěrku rozloženou v cedníku. Zbude nám jen taková tvarohovitá hmota. Tu propláchneme studenou vodou – je třeba se zbavit citronové chuti. Pak z hmoty přes utěrku vymačkáme zbytky vody. Hmotu pak splácneme do kuličky a dáme na talíř. Přimáčkneme něčím těžkým na cca hodinu, aby se paneer stal kompaktnějším.
Následně lze paneer použít na přípravu dalších pokrmů. Dá se také skladovat v ledničce a používat postupně.
3 možnosti, jak lépe zvládnout cestu do Indie
Které Ti mohu poskytnout osobně
Konzultace před cestou
Chystáš se do Indie na vlastní pěst sám či s přáteli?
Příprava cesty do Indie
Chystáš se sám nebo s přáteli do Indie a chceš pomoci?
Společná cesta do Indie
Nemáš ambice vypravit se do Indie po vlastní ose?