Malai Kofta je grandiózní a úžasné jídlo. Malai (znamenající „krémové“ v hindštině) Kofta je perfektní vegetariánská alternativa k masovým kuličkám.
Příprava je možná trochu náročnější, ale věřím, že ji zvládnete. V indických restauracích patří Malai Kofta k těm nejoblíbenějším jídlům.
Ingredience:
Na koftu:
Na omáčku:
Postup:
Kofty:
Sušené meruňky na hodinu namočíme do vody. Potom koneček odřízneme a nožíkem uděláme kapsičku. Do každé kapsičky vložíme kešu oříšek a odložíme až do dalšího použití.
Paneer vidličkou rozmačkáme na drobno. Přidáme sůl, mletý kardamon, kukuřičný škrob (ale lze jej vypustit a vůbec nepoužít), brambor uvařený ve slupce, očištěný a na jemno nastrouhaný. Všechno smícháme dohromady a dobře prohněteme – doporučuji těsto zpracovat rukou.
Pak rozdělíme na stejné části, tvarujeme placičky, dovnitř dáme naplněnou meruňku a vytvarujeme kuličku. Postupně tímto způsobem zpracujeme celou dávku těsta. Následně obalíme v kukuřičné mouce.
Rozpálíme olej na smažení – musí být opravdu horký a dostatečné množství tak, aby při smažení byla vždy alespoň ½ knedlíčku v oleji ponořená. Jako tip doporučuji při smažení jedné strany tu druhou, syrovou, polévat lžící rozpáleným olejem. Musíme být opatrní, aby se knedlíčky nerozpadly. Teprve až se zatáhnou, můžou se v oleji převalovat. Když jsou dostatečně usmažené, vyndáme je z oleje a dáme okapat na savé kuchyňské utěrky. Tam na nás budou čekat, dokud neuděláme omáčku :o)
Omáčka:
V hluboké pánvi rozehřejeme kvalitní olej, přidáme cibuli nakrájenou na půlkolečka, a na mírném ohni osmažíme, dokud cibule nezesklovatí. Přidáme česnekovo – zázvorovou pastu a minutku budeme smažit. Následně přimícháme garam masalu, chilli, sůl a pískavici. Zase cca minutu budeme smažit vše společně.
Následně přidáme nakrájená rajčata, které orestujeme do měkka. Pak přidáme kešu oříšky a restujeme další dvě minuty. Směs stáhneme ze sporáku a necháme trochu vystydnout. Když mírně vystydne, přilijeme cca 200 ml vody a rozmixujeme dohladka. Vznikne nám hustá omáčka, kterou vrátíme do pánve a přivedeme k varu. Směs bude hodně bublat a prskat, tak se toho nevyděste.
Jakmile se tak začne dít, přidáme sladkou smetanu a zamícháme. V tuto chvílí přidávám pár snítek šafránu. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte trochu vřící vody a zamíchejte. Omáčka ale má být hustá, takže raději ji moc neřeďte.
Nakonec vložíme kofty, jemně zamícháme a s nadšením podáváme.
Jako příloha se hodí rýže, chapatti i naan :o)
3 možnosti, jak lépe zvládnout cestu do Indie
Které Ti mohu poskytnout osobně
Konzultace před cestou
Chystáš se do Indie na vlastní pěst sám či s přáteli?
Příprava cesty do Indie
Chystáš se sám nebo s přáteli do Indie a chceš pomoci?
Společná cesta do Indie
Nemáš ambice vypravit se do Indie po vlastní ose?