Malai Kofta

Malai Kofta

Malai Kofta je grandiózní a úžasné jídlo. Malai (znamenající „krémové“ v hindštině) Kofta je perfektní vegetariánská alternativa k masovým kuličkám.

Příprava je možná trochu náročnější, ale věřím, že ji zvládnete. V indických restauracích patří Malai Kofta k těm nejoblíbenějším jídlům.

Ingredience:

Na koftu:

  • 200g paneeru
  • 1 středně velký brambor uvařený ve slupce
  • mletý zelený kardamon
  • 1 čajová lžička kukuřičného škrobu (není nezbytné)
  • sůl
  • sušené meruňky – namočit aspoň na 1 hodinu do vody
  • kešu ořechy
  • kvalitní slunečnicový olej na smažení

Na omáčku:

  • 2 středně velké červené cibule
  • 2 středně velké rajčata
  • Kvalitní slunečnicový olej
  • 50g kešu ořechů (dopředu 10 minut povařit ve vodě)
  • 1/2 čajové lžičky česneko-zázvorové pasty
  • 1 zarovnaná čajová lžička garam masaly
  • 1/4 lžičky mletého chilli
  • 1/2 lžičky sušené pískavice
  • sůl
  • 2 vrchovaté lžíce sladké smetany
  • pár snítek šafránu
  • voda podle potřeby na úpravu hustoty omáčky

Postup:

Kofty:

Sušené meruňky na hodinu namočíme do vody. Potom koneček odřízneme a nožíkem uděláme kapsičku. Do každé kapsičky vložíme kešu oříšek a odložíme až do dalšího použití.

Paneer vidličkou rozmačkáme na drobno. Přidáme sůl, mletý kardamon, kukuřičný škrob (ale lze jej vypustit a vůbec nepoužít), brambor uvařený ve slupce, očištěný a na jemno nastrouhaný. Všechno smícháme dohromady a dobře prohněteme – doporučuji těsto zpracovat rukou.

Pak rozdělíme na stejné části, tvarujeme placičky, dovnitř dáme naplněnou meruňku a vytvarujeme kuličku. Postupně tímto způsobem zpracujeme celou dávku těsta. Následně obalíme v kukuřičné mouce.

Rozpálíme olej na smažení – musí být opravdu horký a dostatečné množství tak, aby při smažení byla vždy alespoň ½ knedlíčku v oleji ponořená. Jako tip doporučuji při smažení jedné strany tu druhou, syrovou, polévat lžící rozpáleným olejem. Musíme být opatrní, aby se knedlíčky nerozpadly. Teprve až se zatáhnou, můžou se v oleji převalovat. Když jsou dostatečně usmažené, vyndáme je z oleje a dáme okapat na savé kuchyňské utěrky. Tam na nás budou čekat, dokud neuděláme omáčku :o)

Omáčka:

V hluboké pánvi rozehřejeme kvalitní olej, přidáme cibuli nakrájenou na půlkolečka, a na mírném ohni osmažíme, dokud cibule nezesklovatí. Přidáme česnekovo – zázvorovou pastu a minutku budeme smažit. Následně přimícháme garam masalu, chilli, sůl a pískavici. Zase cca minutu budeme smažit vše společně.

Následně přidáme nakrájená rajčata, které orestujeme do měkka. Pak přidáme kešu oříšky a restujeme další dvě minuty. Směs stáhneme ze sporáku a necháme trochu vystydnout. Když mírně vystydne, přilijeme cca 200 ml vody a rozmixujeme dohladka. Vznikne nám hustá omáčka, kterou vrátíme do pánve a přivedeme k varu. Směs bude hodně bublat a prskat, tak se toho nevyděste.

Jakmile se tak začne dít, přidáme sladkou smetanu  a zamícháme. V tuto chvílí přidávám pár snítek šafránu. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte trochu vřící vody a zamíchejte. Omáčka ale má být hustá, takže raději ji moc neřeďte.

Nakonec vložíme kofty, jemně zamícháme a s nadšením podáváme.

Jako příloha se hodí rýže, chapatti i naan :o)

Malai Kofta
Erika Slabá
Indie mi natolik přeskládala hodnoty, pohled na život, bohatství či chudobu a MNOHO dalšího, že jsem se rozhodla s Indií spojit svůj další život, Nyní v Indii část roku pobývám. Na tomto webu sdílím své ryze osobní zážitky a poselství pro každého, kdo se nebojí změny. Můžu Ti dát tipy a doporučení, pomoct naplánovat cestu, nebo můžeš vyrazit se mnou a zažít Indii ne „all inclusive“ avšak „all reality“.

3 možnosti, jak lépe zvládnout cestu do Indie

Které Ti mohu poskytnout osobně

Konzultace

Konzultace před cestou

Chystáš se do Indie na vlastní pěst sám či s přáteli?

Příprava cesty

Příprava cesty do Indie

Chystáš se sám nebo s přáteli do Indie a chceš pomoci?

India Forever

Společná cesta do Indie

Nemáš ambice vypravit se do Indie po vlastní ose?

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů