Jehněčí tandoori z Manali

Jehněčí tandoori z Manali

Jehněčí spolu s kuřecím jsou nejčastější druhy masa, na které můžete v Indii narazit. Obojí se dá připravit mnoha způsoby, ale já chtěla tentokráte vyzkoušet připravit maso tak trochu jinak.

Miluji pokrmy připravené v tandoori peci. Maso se zde peče při teplotě až 400 stupňů a to naše trouby tak úplně nenahradí. Ale zase úplně nepřekonatelný problém to není a při troše snahy si nakonec s naší troubou vystačíte. ANO, barva nebude taková, na jakou jsem z Indie zvyklá, ale chuť je podobná, ne-li stejná :o)

Takže pojďte vyzkoušet se mnou.

 

Ingredience:

  • Jehněčí krk nebo hřbet i s kostí
  • Cibule 3 ks
  • Česnek 1 celá palice
  • Zázvor stejné množství jako česneku
  • Sůl
  • Tandoori curry ( můžete koupit v našem eShopu)
  • Ghí nebo kvalitní slunečnicový olej

 

Postup přípravy:
Jehněčí maso nasekejte na větší kusy. Vřele doporučuji péct i s kostí, maso získá zase o něco lepší chuť. Nejprve si připravte marinádu z česneku, zázvoru a soli. V poměru česnek a zázvor 1:1. Maso dobře marinádou namažte a nechte klidně přes noc v lednici uležet.

Další den si rozpusťte na velké pánvi ghí a maso z obou stran prudce osmahněte. Potom přeložte do pekáče, mírně podlejte vodou a pečte na 200 stupňů. Celková doba pečení je cca 2 – 3 hodiny, podle toho, jestli máte jehněčí, nebo skopové maso. Připravte si cibuli, osmažte jí na másle a přibližně v polovině pečení osmaženou cibulkou polejte pečící se maso. Přidejte ještě dvě lžíce ghí smíchané s 1 čajovou lžičkou Tandoori curry, snižte teplotu na 150 stupňů a pokračujte v pečení.

Maso je hotové, jakmile začne odpadávat od kostí a má tmavou, téměř hnědou barvu (v klasické tandoori peci je doba přípravy mnohem kratší a maso má barvu do červena). Podávejte s rýží, chapatti nebo můžete i s ryze evropskou přílohou – třeba bramborami. Výborné je připravit si k tomuto jídlu také raitu ( jogurt smíchaný s kořením a zeleninou).

Jehněčí Tandoori z Manali

Věřím, že i tento recept vyzkoušíte a třeba vás bude inspirovat k tomu, zařadit jehněčí častěji do vašeho jídelníčku :o)

Erika Slabá
Indie mi natolik přeskládala hodnoty, pohled na život, bohatství či chudobu a MNOHO dalšího, že jsem se rozhodla s Indií spojit svůj další život, Nyní v Indii část roku pobývám. Na tomto webu sdílím své ryze osobní zážitky a poselství pro každého, kdo se nebojí změny. Můžu Ti dát tipy a doporučení, pomoct naplánovat cestu, nebo můžeš vyrazit se mnou a zažít Indii ne „all inclusive“ avšak „all reality“.

3 možnosti, jak lépe zvládnout cestu do Indie

Které Ti mohu poskytnout osobně

Konzultace

Konzultace před cestou

Chystáš se do Indie na vlastní pěst sám či s přáteli?

Příprava cesty

Příprava cesty do Indie

Chystáš se sám nebo s přáteli do Indie a chceš pomoci?

India Forever

Společná cesta do Indie

Nemáš ambice vypravit se do Indie po vlastní ose?

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.