Lentils, čočka nebo prostě dhal je jedno z nejvýživnějších a naprosto lahodných jídel, které se dá připravit v mnoha různých kombinacích, z různých druhů luštěnin.
U nás se na nový rok tradičně vaří čočka, jinak ale obecně luštěninám moc pozornosti nevěnujeme, a je to škoda. Luštěniny jsou v Indii jednou ze základních ingrediencí a dají se připravit mnoha různými způsoby. Tentokráte jsem sice chtěla na Nový rok dodržet tradici, ale už jsem zrovna neměla chuť na tradiční čočku na kyselo. A tak jsem trochu zaexperimentovala a připravila DHAL, který mě učila maminka mého kamaráda v Himachal Pradeshi.
Co budete potřebovat:
A jak to všechno uvaříte?
Nejprve si uvařte čočku s bobkovým listem a skořicí. Když bude měkká, sceďte ji a nechte chvíli okapat. Na hluboké pánvi rozehřejte ghí nebo máslo, zpěňte na jemno nakrájenou cibuli. Mezi tím si v hmoždíři nadrťte česnek spolu se vším ostatním kořením. Schválně neuvádím přesné poměry koření, protože to hodně záleží na vaší chuti. Já obvykle dávám 2 čajové lžičky kurkumy a jednu čajovou lžičku ostatního koření. Jen s chilli opatrně, stačí klidně ¼ čajové lžičky.
Celou směs koření přidejte na zpěněnou cibuli a nechte rozvonět. Poté přidejte okapanou, uvařenou čočku, dochuťte solí a citronovou šťávou.
Přeji Vám dobrou chuť a věřím, že třeba příští rok zahájíte tímto receptem :o)
3 možnosti, jak lépe zvládnout cestu do Indie
Které Ti mohu poskytnout osobně
Konzultace před cestou
Chystáš se do Indie na vlastní pěst sám či s přáteli?
Příprava cesty do Indie
Chystáš se sám nebo s přáteli do Indie a chceš pomoci?
Společná cesta do Indie
Nemáš ambice vypravit se do Indie po vlastní ose?