Indické jídlo v Delhi

25.6. Delhi – město tisíce tváří

Mám za sebou první dny a musím přiznat, jako pokaždé, že mě Indie opět překvapuje. Jsem zde poprvé v létě a teploty v Delhi sahají nad čtyřicítku. Samotné horko by zas tak strašné nebylo, ale horko spojené s vlhkem mi vyráží dech. Co na tom, že bych mohla spát u přátel. Volím hotelový pokoj s klimatizací. Dokud se neaklimatizuju, tak tady bez ní nepřežiju. Tříhvězdičkový pokoj je sice skromný a bez okna, cena je ale příznivá a klimatizace funkční. Co víc si můžete přát.

V Delhií budu jen dva dny, tak se snažím plnými doušky nasát atmosféru tohoto města. Mám ho ráda. Byť je v něm přes dvacet milionů lidí, smrdí a je tady smog.

Na druhou stranu, kde jinde Vám prodají za 40 rupií lahodný, čerstvě vymačkaný džus, z ovoce na jaké si vzpomenete. Kde jinde zažijete dopravu, která našince ujistí v tom, že v Praze prostě kolony nejsou. Kde jinde, než v Delhi si dáte ten nejlepší čas, na chodníku potkáte změť všech národů světa, před restaurací se zapíšete do pořadníku a vystojíte si frontu, aby vás pustili dovnitř. A nakonec, kde jinde vás pozvou k sobě domů cizí lidé, jen díky tomu že se přátelíte s někým z jejich rodiny, hodně vzdálené rodiny. To všechno stíhám v Delhi ani ne za 48 hodin. A to mi z nich zabral zásadní čas spánek a přemisťování se z jedné strany města na druhou.

Mám prostě Delhi ráda. Kromě úžasných památek o kterých jsem už psala, je tady skutečně specifická atmosféra a byť jsem tady po páté, stále více a více mám toto město ráda. Na jednu stranu moderní, na druhou plné tradic. Rychle se rozrůstající s koloniálními bulváry, ale taky tak zapadlými uličkami, že skoro není vidět nebe.

 

Dnes večer jsem se u přátel učila vařit indické jídlo. Tak na závěr dnešního psaní jeden recept:

Na oleji pořádně osmahněte červenou cibuli a chilli papričky. Přidejte česnek a čerstvý zázvor, garam masalu, sůl a kurkumu. Jakmile se kurkuma začne smažit, počkejte 2 až 3 minuty, aby vyprchala její vůně.

Následně nakrájejte rajčata a přidejte je na pánev. Tu přiklopte a nechte dusit.

Až rajčata úplně změknou, přidejte panir nebo kuřecí maso a trochu vody. Duste dále, dokud vám nevznikne hustá omáčka.

Dle chuti je možno ještě dokořenit chilli či čímkoli, co máte rádi.

Podává se s čerstvě udělanými čabati a zapíjí se ideálně vodou 😁

Tak dobrou chuť.

Erika Slabá
Indie mi natolik přeskládala hodnoty, pohled na život, bohatství či chudobu a MNOHO dalšího, že jsem se rozhodla s Indií spojit svůj další život, Nyní v Indii část roku pobývám. Na tomto webu sdílím své ryze osobní zážitky a poselství pro každého, kdo se nebojí změny. Můžu Ti dát tipy a doporučení, pomoct naplánovat cestu, nebo můžeš vyrazit se mnou a zažít Indii ne „all inclusive“ avšak „all reality“.

3 možnosti, jak lépe zvládnout cestu do Indie

Které Ti mohu poskytnout osobně

Konzultace

Konzultace před cestou

Chystáš se do Indie na vlastní pěst sám či s přáteli?

Příprava cesty

Příprava cesty do Indie

Chystáš se sám nebo s přáteli do Indie a chceš pomoci?

India Forever

Společná cesta do Indie

Nemáš ambice vypravit se do Indie po vlastní ose?

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.